Table of Contents:

  1. Hvad er et AGM batteri?
  2. Hvilket batteri?
  3. Hvornår er et batteri afladet?
  4. Hvilket batteri skal jeg vælge til min båd?
  5. Hvordan vedligeholdes åbne blyakkumulatorer?
  6. Hvor lang tid holder et AGM batteri?
  7. Er der forskel på bilbatteri?
  8. Hvad er forskellen på start stop batteri?
  9. Hvordan monteres skillerelæ?
  10. Hvor stort batteri i båden?

Hvad er et AGM batteri?

AGM står for Absorbent Glass Mat og er en gruppe af ventilregulerede batterier, hvor en speciel glasfiltmåtte anvendes som separator. Al elektrolyt absorberes i separatorer og plader, og konstruktionen har en lav intern modstand, hvilket resulterer i en meget høj startkraft.

Hvilket batteri?

Er der begrænset plads, kan lithium være en fordel pga. sin høje energitæthed - det fylder væsentlig mindre end nikkel-cadmium og bly-syre. Har man god plads, er energitætheden ikke altafgørende og nikkel-cadmium og bly-syre vil være at foretrække, da priserne er væsentlig bedre.

Hvornår er et batteri afladet?

Hvis din bil har et standard Sb/Sb 12V batteri, bør du have en aflæsning, der er tæt på 12.65V, som fortæller, at batteriet er fuldt opladet. Hvis du får en aflæsning på 11.89V, betyder det, at batteriet er fladt.

Hvilket batteri skal jeg vælge til min båd?

Som udgangspunkt bør du altid vælge dit marinebatteri efter, hvilken opgave, start eller forbrug, det skal bruges til på båden. Der findes dog også marinebatterier, som kan bruges til begge dele. Disse såkaldte Dual batterier kan således anvendes som forbrugsbatteri og afhængig af motorstørrelse også som startbatteri.

Hvordan vedligeholdes åbne blyakkumulatorer?

Akkumulatorerne skal oplades hver gang man har brugt “maskinen”. Bruger man “maskinen” flere gange i løbet af en arbejdsdag, kan man med fordel sætte “maskinen” til opladning i middagspausen. Efter en arbejdsdag skal “maskinen” straks sættes til opladning. Store afladninger slider meget på blyakkumulatorer.

Hvor lang tid holder et AGM batteri?

AGM batteri (Absorbed Glass Mat) Forventet levetid er 1-2 år som solcellebatteri.

Er der forskel på bilbatteri?

Dertil er der forskel på, hvor meget kapacitet og hvor stort et batteri en bil har brug for. Jo ældre bilen er, jo mindre avanceret behøver batteriet at være. Jo større motoren på bilen er, jo bedre skal batteriet også være. Har en bil en masse ekstraudstyr, der kræver strøm, vil det kræve et bedre og større batteri.

Hvad er forskellen på start stop batteri?

START/STOP-batteriet Herfra navnet start/stop. Et kørselsmønster med mange start/stop stiller væsentligt større krav til batteriet end normalt. Batteriet kan modstå mere end dobbelt så mange op og afladninger som et standard batteri. Batteriet er mere modtageligt for dybdeafladning end et standard batteri.

Hvordan monteres skillerelæ?

Skillerelæet monteres oppe ved hovedafbryderen (afbryderne), og ikke nede ved batterierne. Ledningerne til skillerelæet kommer fra hovedafbryderne - kablet fra batterierne (batterisiden). Det er ikke nødvendigt med sikringer, blot kablerne er meget korte og ikke "roder rundt" med andre ledninger, hold dem separate.

Hvor stort batteri i båden?

Et batteri med 60 AH skal altså kunne levere 3 A i 20 timer, før spændingen når ned på 10,5 V. Er du i tvivl om størrelsen på dit forbrugsbatteri i båden kan du således med fordel måle dit maksimale strømforbrug og gange med antallet af timer, du ønsker at du skal være uden landstrøm eller anden type af opladning.